Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noční prales Švábínov a kempování v divočině.

    111.png Po nasbíraných zkušenostech z předešlé offroad výpravy, jsme tentokrát naplánovali naši první, kempovací expedici v divoké přírodě. Rozložené mapy a plány míst, kam a kudy se vydat. A máme sestavenou trasu pro expedici. Nutná příprava obou speciálů a řádně připravit i doprovodné vwozidlo T4 (s veškerým zázemím). A můžeme vyrazit za dobrodružstvím....

     Poslední civilizací byl Rápošov, dál pokračujeme do divočiny a zastavujeme na hrázi jezera (Švábínov), kde kempujeme. Krásný výhled na vodní hladinu, připravujeme se na večeři neboť je třeba se na expedici posilnit. Stíháme uvařit před deštěm, poslední přípravy vrcholí a po dešti startujeme. Ještě za světla vjíždíme do lesa, který rychle zhoustl a změl se v "prales". Putujeme cestou i necestou, blátem, zdoláváme kamení, prodíráme se mokřinami a dál soumrakem osamoceni. Večerním lesním životem, který má svou zvláštní atmosféru, dostáváme se přes lávky a brody, kolem jezera (Hejniční ryb.), k osadě domorodců (Kocourov). Tu projíždíme po zeleném značení a míjíme další jezero (Židovský ryb.). Pokračujeme dál v blátivé verzi terénu, stavíme průjezdy v mokřinách a pomalu dál se posouváme Švábinovským lesem, kolem vodní plochy (Pastvický ryb.). Cesta se mění v lesní mechovou pěšinu s kořeny i jehličím a přichází tma. Zářivé112.png nebe plné hvězd nad hlavou, nikde nikdo. Svoboda na 4x4 kolech, nádhera. A samozřejmě bloudíme v deštném pralese, kus jsme se vraceli a cesta byla skutečně celá dosti náročná. Nevyhnuly se nám ani kolize, při kterých jsme ztratili dva hasící přístroje, ovšem to bylo zjištěno později.

     Výprava je dlouhá, musíme cestou dotankovat a Vincent řešil na cestě servis řízení, ale vše se daří překonávat. Do toho nám prší ze stromů a náročnost expedice je maximální. U  největšího jezera Vidlák zastavujeme po 22°°hodině. Pokračujeme červenou Svatojakubskou cestou, až na rozcestí Pod Hetlinem a dál nocí se prodíral Vincent s Hubertem zpět k bivaku, kde hodinu po půlnoci zdárně ukončili tuto náročnou noční expedici.

     Zázemí připraveno a po doplnění chybějící energie, káva a hodnocení dnešní výpravy. Uléhalo se po 2°°hodině a spalo se krásně, po dobré, dlouhé a náročné putovní noci. Ráno snídaně v trávě u jezera, rozjímání v divočině a před polednem se vracíme na oběd, jsme spokojeni.


113.png
 

* * *

Ujetá vzdálenost:     10,030km          Doba jízdy:     6hod. 7min.